U kunt helpen!

250 Corazonboxen per week zijn er slechts nodig om deze Voedsel-actie.nl succesvol te maken.

Wanneer u elke maand minimaal een keer bestelt helpt u ons structureel Voedsel-actie.nl op te zetten en te behouden.

U gaat voedselverspilling tegen, stimuleert kleine boeren, creëert werk en inkomsten en helpt armoede te bestrijden.

 

Voedsel-actie is bijna drie jaar geleden begonnen als een spontane actie, nadat wij zagen hoeveel voedsel er werd verspild.

Verbinding in de buurt 

Deze actie was al snel zo’n succes dat we besloten er mee door te gaan. We dachten aan al het voedsel dat toch het bord kan bereiken als je het goed structureert, liefst op het bord van die mensen die het minder hebben dan de meesten onder ons. Nog een goede bijkomstigheid is dat, omdat wij ook gebruikmaken van ophaallocaties het voor meer verbinding in de buurt kan zorgen. Iedereen die helpt krijgt een kans om, wanneer hij/zij dat wil een beloning te ontvangen. Zo zouden we massaal voedselverspilling kunnen tegengaan en tegelijk betaald werk kunnen genereren.

Microboerderij 

Er moesten wel enkele noodzakelijke investeringen worden gedaan om het werk te kunnen uitvoeren. Want er komt wel wat bij kijken als je al dat voedsel moet gaan vinden, ophalen, verwerken en bezorgen bij mensen. Er zit een hele administratie achter van webbeheer, bestellingen verwerken en het bijhouden van de boekhouding. Denk ook aan investeringen als opslag- en werkruimte, vervoer, website en computers. Daarnaast startten wij een eigen microboerderij.

Voorbeeldproject

Om het geheel te kunnen laten voortbestaan heeft Voedsel-actie elke week zo’n 250 bestellingen nodig. Zo maken we hiervan een levensvatbaar project, dat als voorbeeld kan dienen voor elke regio. Structureel bedrijfsmatig voedselverspilling tegengaan in elke regio van het land door in samenwerking te gaan met  alle partijen: lokale boeren, lokale overheden, regio groothandelaren en afnemers.

Voedsel-actie en vergelijkbare organisaties zijn bezig met een vernieuwing van ons voedseldistributiesysteem. We weten dat er noodzaak is om dit goed voedsel toch op het bord van consumenten te krijgen En dat er een markt is met name onderaan de samenleving voor deze producten. We hebben 17 miljoen mensen alleen al in Nederland die elke dag voedsel nodig hebben en we zien enorme hoeveelheden goed voedsel weggegooid worden. Daarnaast zijn er nog steeds vele werklozen. Wat zijn nu 250 voedselboxen op 17 miljoen mensen? En wanneer dan blijkt dat we er een vast inkomen uit kunnen halen en allerlei andere mensen blij kunnen maken? Wat is er dan nodig om dit echt door te zetten? Slechts 250 boxxen per week! In een doorsnee straat in Rotterdam zitten al gauw 200 huizen. In een doorsnee deel van een woonwijk Nederland wonen al gauw  1000 huishoudens. Een hele landsgemeente met 25 000 inwoners heeft zo’n 10000 huishoudens en een stad als Rotterdam heeft er al gauw 500 000. En we weten nu dat er 250 boxxen per week nodig zijn om een meewerkend gezin een redelijk inkomen te geven en tegelijk heel wat te voedsel verspilling tegen te gaan. Dat zijn duizend bestellingen in een maand. Bij een doorsnee wijksupermarkt lopen er per dag zulke aantallen naar binnen.

Wij hebben hiermee een distributiesysteem van voedsel in handen dat niet streeft naar maximale winsten voor slechts weinigen, maar gewoon voldoende inkomsten voor velen.
Daarnaast betekent voedsel-actie vers ook gezond en betaalbaar voedsel voor iedereen.

Voedsel-actie moet blijven bestaan, want wij zien nog te veel goed voedsel verspild worden.
Ga daarom samen met ons voedselverspilling tegen.
Help mee ons voedseldistributiesysteem te vernieuwen.
Maak het ook voor anderen mogelijk om goedkoop voedsel te blijven bestellen.
Wij gebruiken haast geen (plastic) verpakkingen en de dozen worden hergebruikt.

Wij zijn heel erg blij met de mensen die regelmatig een box bestellen en dit project hiermee structureel steunen. We weten echter dat het er meer kunnen zijn.

Hoe kunt u helpen? Koop een box of neem een abonnement. Maak reclame! Deel onze berichten. 

0

Zoek je iets??! Typ het hier in.